Függöny méretezés

Függöny méretezés profi módon
 

Függöny méretezés
Függöny méretezés

Függöny szélességének meghatározása:

A = A függöny szélességének kiszámításakor mindig a KARNIS, vagy a FÜGGÖNYSÍN szélességét vedd alapul. (Ne az ablak szélességét!)

RÚDKARNIS esetén a szélességet a díszítő elemek nélkül mérd.

A függöny valódi szélessége a karnis méretének minimum másfélszerese, maximum háromszorosa lesz, a választott ráncoló ráncsűrűségének megfelelően.

 

Függöny magasságának meghatározása:

E = Vitrázspálca, vagy kávéházi karnis alkalmazásakor a függönytartó közvetlenül az ablaktáblát szegélyező fa, vagy műanyag keretre kerül. Figyelj az ablak nyithatóságának megőrzésére.

B = A “FÖLDIG ÉRŐ” függöny magasságának, vagy hosszának kiszámításakor a távolságot a karika, vagy csúszka aljától (csipesz használata esetén a csipesz közepétől) a földig mérd, majd a mért hosszúságból vonj ki 5 cm-t.  (Így függönyünk “esése” szép lesz, s nem piszkolódik.)

C = A “PÁRKÁNYIG ÉRŐ” függöny magasságának kiszámításakor a távolságot a karika, vagy csúszka aljától (csipesz használata esetén a csipesz közepétől) a párkányig mérd, majd a mért hosszúságból vonj ki 3 cm-t. (Így függönyünk “esése” szép lesz, s nem súrlódik.)

D = A “FŰTŐTESTIG ÉRŐ” függöny magasságának kiszámításakor a távolságot a karika, vagy csúszka aljától (csipesz használata esetén a csipesz közepétől) a fűtőtestig mérd, majd a mért hosszúságból vonj ki 3-10 cm-t. (Radiátor esetén elég 3 cm; konvektor esetén – tűzvédelmi szempontból – 8-10 cm-rel rövidebb függöny használata szükséges!)